|
|
ESPE - Noiembrie 2012
ESPE, prezent in Romania din 1996, este cel mai mare integrator de sisteme energetice care activeaza in sectorul energiilor regenerabile. ESPE participa pentru a doua oara la Renexpo in Bucuresti, standul I23.
Espe este unul din primii cinci integratori de sisteme energetice din Italia, care activeaza în sectorul energiilor din surse regenerabile, proiectand instalatii fotovoltaice, hidroelectrice, minieoliene si solutii pentru eficienta energetica, participand pentru a treia oara la o manifestare RenExpo si pentru a doua oara la evenimentul din Bucuresti.
Înfiintata în Grantorto, provincia Padova, în 1974, de peste 40 ani ESPE furnizeaza sisteme la cheie pentru firme private, institutii publice si are la activ instalarea a peste 600 instalatii ecologice care, per total, permit reducerea anuala a emisiilor de CO2 cu 148 milioane de tone. În plus, datorita centrului sau de cercetare si dezvoltare, ESPE studiaza si realizeaza în întregime sistemele de montaj ale instalatiilor fotovoltaice, sistemele de urmarire a soarelui, turbinele hidroelectrice si aerogeneratoarele.
Astazi, ESPE numara 152 angajati, într-o retea de companii înrudite si conectate, din nordul si sudul Italiei, din America de Nord si din Europa de Est.
ESPE activeaza în Romania înca din 1996 si, de curand, a înfiintat societatea EspeRo, la Timisoara. Puternica, datorita experientei acumulate în Italia prin realizarea a peste 200 MWp de instalatii fotovoltaice si buna cunoscatoare a realitatii romanesti, ESPE a stiut sa îsi extinda propriile activitati pe piata romaneasca, ajungand sa cuprinda mai multe sectoare, printre care si cel al energiei hidroelectrice.
ESPE a atins, la nivel national si international, o pozitie de referinta în sectorul electric si în domeniul energetic, prin specializarea si complementaritatea firmelor asociate, prin fiabilitatea sa, prin importanta capacitate de integrare si colaborare cu institutiile de cercetare si cu alti producatori italieni si internationali.
În special, ESPE si celelalte firme din grup activeaza în domeniul energiilor regenerabile, în sectorul fotovoltaic si hidroelectric. Activitatile lor se desfasoara cu succes în mai multe zone strategice, de la instalatiile tehnologice cele mai evoluate, cum ar fi sistemele fotovoltaice si dispozitivele de urmarire a soarelui, pana la instalatiile energetice cele mai traditionale, cum sunt cele hidroelectrice.
Practic, grupul ESPE activeaza in 4 zone principale de business:
-
in furnizarea solutiilor complete de înalt randament în domeniul hidroelectric si fotovoltaic.
-
in productia si comercializarea energiei electrice obtinute prin intermediul utilizarii energiei hidroelectrice si fotovoltaice.
-
in monitorizarea productivitatii sau în sistemele de siguranta antifurt si antiefractie pentru instalatii energetice.
-
in productia sau vanzarea instalatiilor personalizate tehnologice si industriale în domeniul electric si energetic, de la instalatii de transformare la tabloistica, de la cabine electrice structurate la sectionatoare, incluzand si serviciile de distributie, omologare si mentenanta.
Prezenta grupului ESPE în Romania este foarte semnificativa:
În 2004, Espe a achizitionat 5 microcentrale hidroelectrice de la societatea romaneasca de stat “Hidroelectrica”. Aceste instalatii, datorita unui intens program de investitii desfasurat de societatea din Padova în intervalul 2005-2009, au trecut de la o productie de energie medie anuala precedenta achizitiei de circa 9 GWh la o putere instalata de 6750 KWp si la o productie medie anuala de 17.5 GWh (+100%). Din acest motiv Espe a fost recompensata cu locul doi în clasamentul national al întreprinderilor mici si mijlocii de catre Consiliul National al Întreprinderilor Private. În 2012 Espe a anuntat ca va realiza în judetul Maramures o noua centrala hidroelectrica de 9,8 MW, ce va putea furniza energie curata pentru peste 10.000 familii.
Tot în 2012, ESPE a demarat realizarea unui complex de parcuri fotovoltaice raspandite în mai multe localitati din Romania.
Cu o putere totala de 20 MWp, societatea a pus în centrul atentiei nu doar puterea sa ci, mai ales, a investit într-o structura pentru monitorizarea si siguranta instalatiilor. Noile parcuri fotovoltaice se vor întinde pe o suprafata totala de circa 45 hectare si productia anuala totala prevazuta este de peste 24 milioane kWh. Aceasta cantitate de energie electrica este suficienta pentru a satisface necesarul anual a circa 10 mii familii si pentru a garanta o reducere a emisiei în atmosfera a circa 13.500 tone de CO2, reprezentand o economie energetica de circa 4.800 tep (tone echivalente de petrol).
|
|