Strategie este un cuvant din ce in ce mai folosit in zilele noastre, in mai toate companiile.
Mai toti proprietarii de companii cer
strategii de la directori, iar acestia creaza si propun subalternilor spre aplicare.
Fara strategie nu ai nici o sansa sa-ti atingi obiectivele, dar ca sa creezi o buna strategie este important sa existe sincronizare.
Ma uitam zilele trecute la National Geografic si observam ca si animalele au nevoie de strategie.
De exemplu nici o familie de lei nu incepe vanatoarea fara strategie clara. Fiecare membra a familiei ocupa un loc bine definit pe flancuri, iar atacul este inceput de leoaica dominanta care de obicei ocupa o pozitie centrala.
Deci au o strategie bine definita si stabilita in mod tacit dar pentru indeplinirea ei este nevoie de o sioncronizare perfecta.
Daca una dintre leoaicele mai tinere din lipsa de experienta se grabeste atunci sincronizarea este afectata si chiar daca strategia este buna vanatoarea esueaza.
Deci, sincronizarea este un aspect fara de care strategia nu are cum sa reuseasca.
Dar trecand de la familiile de lei la economia de piata, invatand de la animale, putem spune ca economia actuala este o jungla in care companiile mari sau mai bine zis si cei puternici se bazeaza pe o buna strategie cu o sincronizare perfecta.
De ce este importanta sincronizarea in viata unei companii?
Pentru ca este suficient ca unul din membrii unei echipe sa nu vibreze la aceea si intensitate cu ceilalti si atunci rezultatul echipei este afectat. Aici intervine rolul
managerului, leader-ului.
El trebuie sa urmareasca atent bunul mers al actiunilor membrilor echipei si sa intervina urgent daca simte o nesincronizare ce trebuie corectata din mers, spre a nu afecta rezultatul unei companii.
Piata puternic concurentiala a zilelor noastre evidentiaza in multe momente greselile provenite din lipsa de sincronizare. Este frecventa in piata urmarirea concurentilor si fructificartea greselilor lor.
De aceea multe companii investesc pe buna dreptate in a ,,trainui’’ mereu personalul pe toate nivelurile. Este o decizie costisitoare dar daca nu e privita ca o investitie pe termen lung atunci nici nu se poate vorbi de o strategie durabila.
Dupa mine cel mai important ,,aset’’ al unei companii il reprezinta angajatul, iar daca in el investim corect, sigur vor aparea rezultatele. Ei sunt cei prin care se ajunge la o sincronizare perfecta si la o strategie indeplinita.
Sunt multe de spus, de analizat, insa daca vreti sa dezbatem spre a va ajuta sa evitati anumite erori frecvente, puteti intra pe site-ul
www.leonardmazilu.ro, unde astept mesajele voastre, sau puteti sa-mi scrieti direct pe adresa de mail
contact@leonardmazilu.ro pentru a beneficia de un
consultant in management cu experienta in domeniu.