Metode de Gestionare a Maniei

12/03/2020
Metode de Gestionare a Maniei
Mania este un sentiment pe care toti oamenii il experimenteaza din cand in cand. Aceasta este cauzata fie de un factor imediat, fie de anumite ganduri adunate. Insa exista lucruri datorita carora mania poate fi mai mult sau mai putin exprimata, aceasta poate avea beneficii sau costuri. Problema apare in momentul in care costurile depasesc beneficiile.

Starile de manie afecteaza in primul rand sanatatea fizica si mentala, iar de aici pot fi afectate relatiile personale, cele din colectivul de munca, capacitatea de concentrare si productivitate. Asadar, pentru a evita situatiile neplacute, cel mai indicat este sa invatam sa ne controlam mania.

In momentul in care o persoana simte ca incepe sa se instaleze sentimentul de manie, unul din primele lucruri pe care ar trebui sa le faca este sa ia o pauza. Sa se opreasca din ceea ce facea in momentul respectiv si sa se indeparteze de sursa maniei sale, fie ca iese la o plimbare, fie ca isi gaseste alta ocupatie care il ajuta sa se relaxeze.
Un alt aspect important in momentul instalarii mainei este controlarea respiratiei. Un bun exercitiu in acest sens este inspiratia profunda, urmata de o expiratie lunga. Realizate de cateva ori, cu cate o scurta pauza intre cele doua proceduri, ajuta la a recapata controlul asupra propriilor emotii.

Daca exercitiile de respiratie nu au reusit sa readuca starea de calm, un alt exercitiu eficient este acela de a ne imagina intr-un loc relaxant, care sa inspire liniste si fericire. Acesta poate fi un loc real, in care ne simtim bine sau avem amintiri placute, cum ar fi gradina bunicii din copilarie; fie un loc imaginar unde ne-am dori sa fim in acel moment si care este sinonim cu fericire si echilibru. Realizand acest exercitiu strea de calm va incepe sa isi faca simtita prezenta.
Dupa revenirea starii de calm este foarte important sa ne autosugestionam pozitiv si sa incercam sa dam o alta forma evenimentului care ne-a cauzat furia. De exemplu, daca avem un accident cu masina, in loc sa ne enervam pe celalalt participant la trafic, ar fi ideal sa ne gandim cat noroc am avut ca nu am patit nimic.

Un alt lucru care ne poate face sa ne simtim mai bine este acela de a povesti despre starea noastra cu o persoana apropiata, care sa stie sa asculte si sa ne dea sfaturi inainte de a apuca sa le cerem. De multe ori doar prin faptul ca exteriorizam un sentiment, sau ne auzim vorbind cu voce tare despre o situatie anume, ne poate ajuta sa gasim singuri raspunsul la anumite intrebari sau sa intelegem de ce am avut o reactie anume in diferite situatii.

Umorul este de asemenea un bun remediu impotriva maniei. Ar fi ideal daca am reusi sa vedem in fiecare situatie care ne-a enervat o latura amuzanta. Privind incidentul intr-o lumina mai pozitiva putem schimba reactia chimica a corpului, reusind sa trecem de la furie la umor.
De asemenea starile de manie pot aparea in cazul in care avem un stil de viata dezordonat. In acest caz este ideal sa facem putin ordine in viata de zi cu zi, sa aplicam un program riguros pentru a putea dobandi autocontrol asupra sentimentelor noastre.

Endorfinele produse in corp in timpul exercitiului fizic schimba starea de spirit in bine, iar miscarile energice elimina tensiunea din corp. Astfel avand un program regulat de activitati fizice putem obtine rezultate optime in controlarea starilor de manie.

Persoanele adulte au nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte, pentru a se putea pastra in forma o zi intreaga. In caz contrar, ne este afectat ceasul biologic, acesta generand diverse probleme de sanatate, printre care si incapacitatea de a gestiona corect emotiile. Asadar un program complet de somn este una dintre solutiile cele mai usoare si eficiente de reducere a starilor de manie prin controlarea eficienta a emotiilor.
Odata ce am incercat controlarea emotiilor si a starii de manie prin toate metodele mentionate mai sus, putem trece la o abordare mai amanuntita a problemei care sa ne aduca rezultate ideale si de lunga durata. Acest lucru se poate realiza urmand urmatorii trei pasi:
  • Scrierea unui jurnal al maniei – in care sa mentionam in detaliu tot ceea ce ne-a cauzat starea respectiva, cine sau ce ne-a enervat, unde si cand s-a intamplat, cine mai era prezent, cum ne-am simtit si cum am reactionat. Recitind dupa un timp ne va face sa vedem lucrurile mult mai limpede si mai obiectiv, astfel vom identifica persoanele/lucrurile/contextele care ne provoaca starea de manie, urmand ca odata cu acest lucru sa putem in viitor sa ocolim sau sa ne detasam de acestea.
  • Realizarea unui plan de gestionare a maniei – odata identificata sursa maniei putem inepe gestionarea ei. Folosindu-ne de tehnicile de mai sus putem sa ne pregatim din avans reactia si replicile.
  • Exprimarea afirmativa a maniei – in loc sa ne iesim din sarite si sa ne pierdem controlul, putem sa ne exprimam intr-un mod respectus si frumos ceea ce dorim sau simtim referitor la o situatie care ne deranjeaza.
General manager Mazilu Leonard va sta la dispozitie cu sfaturi si strategii pentru a fi mereu in control asupra evolutiei spre o cariera de succes.




Incercam sa va reconectam la Server...






Nu v-am putut reconecta la Server. Va rugam accesati butonul Reincarcare.





Nu v-am putut reconecta la Server. Va rugam accesati butonul Reincarcare.

Nu v-am putut reconecta la Server. Va rugam accesati butonul Reincarcare. Reincarcare 🗙