Gentlemen’s Agreement
01/12/2012
Putini stiu istoria acestui termen de ‘Gentlemen’s Agreement’, desi in zilele noastre se foloseste cel mai des ca referinta la obligatii morale. Expresia este cunoscuta insa in istorie drept un acord informal intre Statele Unite si Japonia in privinta imigratiei.
Definitia pentru Gentlemen’s Agreement este de fapt ‘Acord, intelegere verbala care nu are ca urmare consecinte juridice, ci creeaza numai obligatii morale intre parti; intelegere intre oameni de onoare. ♦ Acord international simplificat (incheiat de obicei in forma verbala pe baza increderii reciproce)’.
In afaceri, sunt inca tari unde o intelegere verbala intre parti, o strangere de mana au valabilitatea unui contract. Actul scris apare doar ca o masura pur administrativa. Totusi, onoarea, tinerea promisiunii facute sunt atat de importante, incat este o rusine sa nu indeplinesti partea ta de intelegere.
Din pacate, la noi acest acord nu se prea pune in practica, decat foarte rar in mediile de afaceri sau profesionale. De multe ori se intampla sa discuti cu un partener de afaceri, sa negociezi, sa ajungi la o intelegere si, cand e vorba de pus in practica, nu se intampla. Dorinta de a obtine profit, avantaje cu orice mijloace ne transforma in altceva decat…. oameni de onoare.
Eu am actionat mereu pe baza cuvantului dat. Asa am invatat sa lucrez si mi s-a parut ceva normal ca, atunci cand mi-am dat cuvantul, sa fac tot posibilul sa raman un om de onoare. Prefer sa nu promit daca nu sunt sigur ca pot duce la capat ceea ce m-am angajat sa fac.
Jean Jaques Rousseau spunea ‘Cine promite cel mai greu indeplineste cel mai sigur’, asa ca incerc sa ma ghidez dupa acest citat in ceea ce fac zi de zi.
Nerespectarea acordurilor verbale duce la o anumita reputatie, iar in afaceri, reputatia este vitala.
Eu stiu ca se pot incheia contracte si pe baza unui acord verbal. Mi-au dovedit-o cei cu care colaborez sau o parte dintre cei cu care am colaborat ; mi-au aratat ca sunt oameni pentru care cuvantul dat are inca valoare.
Imi place sa cred ca, dand dovada de incredere, respect reciproc si buna credinta se pot cladi parteneriate de durata, care pornesc doar de la o strangere de mana.
E necesara insa o singura conditie – concluzionarea sa se faca intre OAMENI DE ONOARE.
Daca vreti sa discutam mai pe larg despre experientele mele legate de Gentlemen’s Agreements, contactati-ma.